Het kwik in het Zuidoost-Brabant steeg gisteren boven de 35 graden. Door de hitte is 2 hectare van het natuurgebied De Groote Peel in vlammen opgegaan. Het is niet voor het eerst dat Zuidoost-Brabant in juni wordt geteisterd door extreme weersomstandigheden. Vorig jaar op 23 juni vielen hagelstenen zo groot als voetballen naar beneden in het gebied. Zijn de extreme weersomstandigheden incidenten of is dit het gevolg van klimaatverandering?

De consequenties vorig jaar waren enorm. De hagelstenen veroorzaakten gaten in daken van boerderijen en woonhuizen, fruitbomen en groentegewassen raakten beschadigd en van glazen kassen bleef weinig over. Niet alleen de boeren ondervonden gevolgen van de storm, particuliere verzekerden bij o.a. Achmea en Meeus kregen forse premiestijgingen om de oren. Achmea sloot 2016 af met een verlies van 382 miljoen waarvan 300 miljoen bestemd was voor klanten die waren gedupeerd door de storm.

Foto: Geesje van Haren

Sommige boeren hebben niet al hun schade uitgekeerd gekregen en gingen daardoor failliet, andere moesten bij familie en vrienden aankloppen voor een lening. Een aantal boeren probeert via rechtszaken alsnog geld uitgekeerd te krijgen van de verzekeraars.

Komende maanden publiceren journalisten Geesje van Haren en Anouk Kragtwijk meerdere producties over de oorzaken en de gevolgen van deze storm. Zijn de extreme weersomstandigheden dit jaar en vorig jaar te wijten aan klimaatverandering? Hoe hebben boeren de storm ervaren? En hoe kan Nederland zich wapenen tegen toenemende extreme weersomstandigheden? We schetsen het grote plaatje maar gaan ook op zoek naar het persoonlijke verhaal.

Tips zijn altijd welkom. Mail de redactie info@verspers.nl