Lieve Sofie,

Je bent in het nieuws. Maar niet op de manier die we met jou voor ogen hadden.

Je kwam drie jaar geleden bij Open Eyes onderzoeksjournalistiek en journalistiek ondernemerschap studeren. Een enorm talent. Je maakte direct prachtige verhalen. Over Feliz en Pintag uit Ecuador maakte je een korte documentaire, je maakte een stadssymfonie van het Vondelpark samen met Klaas-Aart Kok. Je beschreef een ontmoeting met een onbekende in Leiden. Daar was je zomaar op het station naast een Indonesische mevrouw op een bankje gaan zitten. Dit levensverhaal van Louise tekende jij prachtig op.

Als jonge journalist was jij de personificatie van jouw generatie. Een enorm multimediaal talent. Een kind van de geglobaliseerde wereld. Tegelijk bewust van de schuld, de voetafdruk, die wij de wereld achterlaten. Jouw nieuwsgierigheid ging ernaar uit de schoonheid van die wereld te ontdekken. Je hopte op en neer naar Latijns-Amerika. Bezocht daar je oud-klasgenootje Elise Roodenburg in Brazilië, onderhield nauw contact met Sara-May Leeflang die vanaf Griekenland op de fiets door Azië trekt, je ging liften met Bart Crezee toen hij zich voorbereidde op zijn reis door Zuid-Amerika die hij versloeg in De Correspondent. Zelf kwam jij terug met een serie levenslessen uit Mexico, Cuba en Brazilië. Het eerste artikel daarvan publiceerden wij op Small Stream Media, de rest staat nu onbestemd in onze planning.

Lieve Sofie, je behoorde tot onze kweekvijver van journalistiek talent waarin wij investeren. Waarmee wij de grenzen van de journalistiek opzoeken. Waarmee wij regiojournalistiek maken in binnen- en buitenland voor jouw generatie. Voor een nieuw experiment bedacht je een plan om journalistieke storytelling met dans te combineren. Een onwijs goed idee. Daar moesten we het nog over hebben. Ik ben ontzettend kwaad en verdrietig dat we dat avontuur nu niet meer samen aan kunnen gaan. Dat gaan we vreselijk missen, jou en jouw unieke talent.

Op het moment dat ik dit schrijf ben ik in Johannesburg bij GIJN, het Global Investigative Journalism Network. Een conferentie met 1200 onderzoeksjournalisten uit 130 landen. Het openingspanel van journalisten uit Rusland, Zuid-Afrika, Venezuela, USA, De Filipijnen en India besprak hoe gevaarlijk hun werk is onder de regimes van autocraten die hun landen besturen. Journalisten worden gevangengezet, vermoord, bedreigd en voor leugenaars uitgemaakt. Ik zit in de zaal en denk aan jou. Ook wij zijn een journalist verloren. Maar niet tijdens het werk of op reis in een gewelddadige samenleving. Nee, gewoon thuis. In Nederland.

Lieve Sofie, je bent in het nieuws. Maar niet op de manier die we met jou voor ogen hadden.