De Dordtse politierechter mr. G. Munnichs heeft twee Spanjaarden veroordeeld voor het bekladden van een treinstel van NS. De rechter legt H.M.M. (20) en E.V.D. (21) bij verstek een boete van 500 euro op en een week voorwaardelijke gevangenisstraf. Een derde Spanjaard ontspringt de dans, omdat hij minderjarig is. Ook Dennis H. (38) uit Schiedam wordt verdacht van graffiti spuiten.

Een beetje bedremmeld stapt H. samen met zijn advocaat de Merwedezaal in van de Dordtse rechtbank. Hij is de enige verdachte die op de zitting verschijnt. De Spanjaarden zitten allang weer thuis. De spanning valt op zijn gezicht af te lezen en hij zit stokstijf recht op zijn stoel. Hij beantwoordt kort en binnensmonds de vragen van de rechter.

Het leven van H. bestaat voornamelijk uit televisiekijken en ‘een beetje sporten’. Af en toe wordt de sleur doorbroken, zoals afgelopen zomer. Zijn Spaanse vrienden zijn met vakantie in Berlijn en komen op bezoek in Schiedam met een vreemd voorstel. Ze willen dat H. hen met zijn auto naar station Dordrecht rijdt om daar een trein te bekladden met graffiti. H. vindt dat geen goed idee, maar gaat toch op pad, vertelt hij bij de rechtbank.

Zo arriveert het viertal ‘s nachts bij het station. En inderdaad, aan de achterkant staat een dubbeldekker gerangeerd. De drie Spanjaarden doen waar ze voor gekomen zijn en spuiten er lustig op los. Wat ze niet weten, is dat de bewakingsdienst meekijkt via camera’s en de politie waarschuwt. Even later arriveren er twee agenten die het stel arresteren.

Op de camerabeelden die tijdens de zitting worden vertoond, zien we H. het woord doen tegen de agenten. Dat is logisch vindt zijn advocaat, want hij is de enige die Nederlands spreekt. Verder komt H. slechts één keer in beeld. Het valt de rechter op dat H. zijn capuchon over zijn hoofd heeft getrokken. Om onherkenbaar te blijven als er camera’s hangen? “Nee, gewoon stoer.” Hij loopt naar een plastic tas op het spoor en haalt er iets uit. Het is niet duidelijk wat het is.

Treinstellen zijn regelmatig het doelwit van graffitispuiters. Jaarlijks is de NS ruim 4 miljoen euro kwijt aan schoonmaakkosten, zegt een woordvoerder Martijn Kamans. Hij meldt ook dat in de afgelopen periode in Noord-Holland zeventien treinen zijn beklad. De geschatte schade bedraagt ongeveer 400.000 euro. Bij drie treinen was de schade zo groot, dat zij geheel geschuurd moeten worden, waardoor zij anderhalve week niet inzetbaar zijn voor reizigers.

In dit geval eist de NS geen schadevergoeding. De aanklacht tegen H. en zijn vrienden is het spuiten van graffiti op treinstellen. Juridisch staat dat gelijk met ‘geweld plegen tegen een trein’. Maar aangezien H. alleen had toegekeken hoe zijn Spaanse vrienden tekeergingen met hun spuitbussen, spreekt de rechter hem vrij. Daarmee ontloopt H. de eis van de Officier van Justitie; een taakstraf van 50 uur. Zichtbaar opgelucht en met een brede lach op zijn gezicht verlaat de Schiedammer de rechtszaal.

Deze productie is gemaakt door een student van Open Eyes.