Een stapel gouden, zilveren en bronzen medailles voor de Nederlandse schaatsploeg; Noord- en Zuid-Korea deden even aan gezamenlijkheid; vreugde en teleurstelling; bevestiging van talent hier en verrassende winnaars daar: de balans van de Olympische Winterspelen kan worden opgemaakt nadat Pyeongchang twee weken lang het brandpunt van de internationale (winter)sportwereld was.pski

34 jaar geleden gold dat voor een andere stad. Sarajevo was in 1984 gastheer van de Winterspelen en schaatser Hilbert van der Duim droeg de Nederlandse vlag bij de openingsceremonie.

Veel sportfaciliteiten zijn in de Joegoslavische burgeroorlog kapot geschoten, maar de stad is nog steeds trots op het Olympische verleden en koestert mascotte Vučko (Wolfje). Marjolein Koster maakte deze reportage over nostalgie naar de Spelen van 1984, toen Sarajevo nog een trotse en succesvolle stad was.

“In de geschiedenis zijn er drie belangrijke gebeurtenissen geweest in Sarajevo: de moord op Frans Ferdinand, de Olympische Spelen en de belegering van de stad tijdens de oorlog”, zegt Zjalko Živković die in zijn antiekwinkel een hele verzameling aan Olympische attributen heeft. Speldjes, kaarten, posters, Rubiks kubussen, een sleutelhanger. Vaak met een afbeelding van de mascotte Vučko, Wolfje. Terwijl grote delen van de Olympische faciliteiten van Sarajevo in puin liggen als gevolg van de gevechten tijdens de oorlog, herleeft Vučko.