Lid worden van een politieke partij. Wie doet dat nog? Hoewel er de afgelopen verkiezingen minder jongeren naar de stembus gingen, worden de partijbijeenkomsten in de aanloop naar die verkiezingen zeer goed bezocht door jeugdige leden. Vooral de bijeenkomsten van GroenLinks en Forum voor Democratie trekken steeds meer jongeren.

Wat beweegt mensen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar ertoe lid te worden van een politieke partij? Deze vraag legden we voor tijdens politieke evenementen van het jeugd-Forum voor Democratie en DWARS, de jongerenbeweging van GroenLinks. De gesprekken vonden plaats vóór de Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018.

We geven zes van deze jeugdige leden het woord. Wat zien zij als het grootste probleem voor de toekomst, wordt er bij hen thuis vaak over politiek gesproken en wat is de reden voor hun lidmaatschap van jFvD of DWARS? 

Elianne Bruin (22), stemt in Amsterdam, studeert Scandinavistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Het interview vond plaats na een meet-up van GroenLinks.

Hoe ben jij met de partij in aanraking gekomen?
“Via een vriend van mij. Hij was lid van DWARS en vertelde altijd super enthousiast over de evenementen die hij bezocht.”

Waarom ging jij voor de eerste keer naar een DWARS evenement?
“Diezelfde vriend vroeg op een dag: “Is DWARS niet ook wat voor jou?” Daarop ben ik een keer meegegaan naar een evenement. Nu, één jaar later, bezoek ik nog steeds GroenLinks-evenementen dus ik denk dat hij het wel redelijk goed had ingeschat.”

Hoezo ben je lid geworden van DWARS?
“Ten eerste dus door het eindeloze enthousiasme van die vriend, maar ook omdat ik op zoek was naar iets nieuws. Ik zat aan het einde van mijn bachelor, had al in het bestuur van mijn studievereniging gezeten, ik zocht iets nieuws. Toen heb ik besloten dat ik me politiek wilde gaan inzetten in Amsterdam door lid te worden van DWARS.”

Ben je blij dat je lid bent geworden?
“Ja, bij DWARS zijn de mensen allemaal heel leuk. Ik kan het bijna automatisch goed vinden met andere leden omdat we dezelfde opvattingen delen. Als je lid wordt, neemt iedereen je ook gelijk op. Er heerst een hele vriendschappelijke sfeer.”

Wil je graag invloed uitoefenen?
“Daar is het nu nog te vroeg voor, ik ben nu nog heel erg zoekende naar hoe de partij in elkaar steekt. Maar ik sluit niks uit, ik hoop later zeker invloed uit te kunnen oefenen.”

Wat vind je ervan dat de hele partij aan één persoon wordt opgehangen?
“Je bedoelt dat GroenLinks heel erg aan Jesse Klaver wordt opgehangen? Ik deel die mening niet. Het is natuurlijk een strategische keuze om hem naar voren te schuiven en misschien dat het er voor de buitenwereld daardoor op lijkt alsof het bij GroenLinksallemaal om Jesse draait. Binnen de partij is daar echter geen sprake van. Zoals Jesse net ook zei, we doen het met zijn allen.”

Zijn je ouders lid van een politieke partij?
“Ik weet niet of ze nog steeds lid van GroenLinks zijn, maar dat zijn ze vroeger wel geweest. Ze stemmen sowieso GroenLinks.” 

Is politiek vaak onderwerp van gesprek aan de keukentafel?
“Ja, daar komt ook deels mijn politieke interesse vandaan. Mijn zus studeerde politicologie en kan altijd ieders vragen beantwoorden. Zij dient als de vraagbaak van de hele familie en daar maken we allemaal gretig gebruik van.”

Waar maak je je zorgen over met betrekking tot de toekomst?
“Het klimaat. Als we de controle verliezen over de klimaatverandering dan is er simpelweg geen toekomst meer voor ons. Natuurlijk zijn er nog een heleboel andere problemen, maar die doen er allemaal niet toe als je niet eerst het klimaatprobleem oplost.”

Wat zijn mogelijke oplossingen voor dit probleem?
“Mensen bewust maken van de klimaatverandering. Het begint tenslotte allemaal bij jezelf. Ik ben nog jong en idealistisch en geloof oprecht dat we dit probleem kunnen oplossen, mits we er met zijn allen nu werk van gaan maken.”

Wat verwacht je van de gemeenteraadsverkiezingen?
“Ik verwacht dat de trend van vorig jaar door zet, dus dat GroenLinks flink zal groeien. Vooral in de grote studentensteden, Utrecht, Amsterdam en Leiden, verwacht ik een grote sprong voorwaarts.”

 

Jim Boon (20), stemt in Den Haag, studeert Human Resource Management aan de Hogeschool van Leiden. Het interview vond plaats na een debat georganiseerd door Jeugd-Forum voor Democratie (jFvD).
Hoe ben jij met de partij in aanraking gekomen?
“Via social media, Forum van Democratie (FvD) zet daar in hele duidelijke taal zijn visie uiteen. Zonder FvD was ik zeker niet zo politiek actief geweest. Thierry Baudet heeft mijn interesse in de politiek enorm aangewakkerd, voor mijn achttiende was ik totaal niet geïnteresseerd. Voor mijn gevoel waren het de mensen in Den Haag die de dienst uitmaakten en zij luisteren uiteindelijk toch niet naar de normale burger.”

Waarom ging jij voor de eerste keer naar een FvD-evenement?
“De partijstandpunten van FvD hadden mij vrij snel overtuigd en ik was eigenlijk wel benieuwd hoe Thierry Baudet zijn ideeën in een debat zou verwoorden.”

Hoezo ben je lid geworden van de jFvD?
“Juist een nieuwe partij heeft alle steun en vrijwilligers nodig en toen ik met de partij in aanraking kwam, was deze nog in de opstartende fase. Daarnaast sta ik achter het volledige partijprogramma, vooral de langetermijnvisie spreekt me aan.”

Ben je blij dat je lid bent geworden?
“Ja, het is een enorme hechte groep! Ik heb onwijs veel vrienden gemaakt, allemaal vrienden waarmee ik goed over de politiek kan praten. Ik heb een paar oude vrienden die ook lid zijn, maar wel pas nadat ik ze overtuigd had. Gelukkig ben ik, zoals sommige anderen, geen vrienden kwijtgeraakt doordat ik lid ben geworden.”

Wil je graag invloed uitoefenen?
“Nee, ik speel liever geen politicus, lijkt me een hele saaie baan. Ik zet me in voor jFvD omdat ik het belangrijk vind dat de Nederlandse jeugd weer betrokken raakt bij de politiek. Er moet een nieuwe generatie worden klaargestoomd die het huidige partijkartel kan vervangen.”

Wat vind je ervan dat de hele partij aan één persoon wordt opgehangen?
“Dat vind ik niet, laat de media maar schrijven wat ze willen. Het draait hier echt niet om één persoon. Er zijn drie mannen die in het bestuur van de partij zitten en verder heeft FvD een hele brede en open organisatie. Het gaat bij deze partij juist heel erg om de bevolking en echt niet alleen om Thierry Baudet.”

Zijn je ouders lid van een politieke partij?
“Nee, maar van huis uit wordt er op de SP gestemd. Helaas heb ik mijn moeder niet kunnen overtuigen om voor FvD te stemmen bij de landelijke verkiezingen van vorig jaar, maar ze staat nu wel meer open voor de denkbeelden van de partij.”

Is politiek vaak onderwerp van gesprek aan de keukentafel?
“Nee, eigenlijk niet. Vroeger hadden we het echt nooit over politiek en nu alleen als ik er over begin.”

Waar maak je je zorgen over met betrekking tot de toekomst?
“Integratie. Er zijn straten in Den Haag waar geen Nederlands wordt gesproken. Dan denk je bij jezelf: “Ben ik nog wel in Nederland?” Je moet nooit generaliseren, maar je ziet bijvoorbeeld dat excessen van geweld vooral bij bepaalde bevolkingsgroepen vandaan komen. Ik ben scheidsrechter in het Haagse amateurvoetbal en ik weet hoe heftig het er aan toe kan gaan.”

Wat zijn mogelijke oplossingen voor dit probleem?
“Het invoeren van de Wet Bescherming Nederlandse Waarden, een perfecte wet bedacht door FvD. Deze wet zegt dat in alle kerken en moskeeën en op alle scholen de 5 basiselementen van de Nederlandse samenleving moeten worden onderwezen. Wij zijn allemaal een product van onze omgeving.  Dus zorg ervoor dat onze normen en waarden in ieders omgeving vaak genoeg terugkomen, dan gaat iedereen daar vanzelf naar leven.”

Wat verwacht je van de gemeenteraadsverkiezingen?
“Ik verwacht dat mensen heel erg lokaal gaan stemmen. De mensen zijn klaar met de landelijke kartelpartijen. Ze beloven gouden bergen, maar doen niks. De traditionele partijen hebben totaal geen feeling met wat er lokaal, en trouwens ook landelijk, speelt. Ik ga zelf in Den Haag op een rechts georiënteerde partij stemmen, Groep de Mos.”

 

Daan in de Braekt (18), stemt in Amsterdam, studeerde tot twee weken geleden wiskunde aan de Humboldt Universität in Berlijn. Het interview vond plaats na een meet-up van GroenLinks.

Hoe ben jij met de partij in aanraking gekomen?
“Ik zag veel content van GroenLinks op social media voorbijkomen. Ik voelde me al snel aangetrokken tot de partij en besloot actief te worden. Ik heb samen met een vriendin, Robin, geflyerd en ben langs de deuren gegaan bij de landelijke verkiezingen.”

Waarom ging jij voor de eerste keer naar een DWARS-evenement?
“Robin en ik wilden Jesse Klaver horen spreken, wij hadden ons al die tijd toch voor hem ingezet. Toen zijn we naar de laatste meet-up voor de verkiezingen in het AFAS Live gegaan. Ik vind de meet-ups een beetje zweverig, maar ook vanavond ben ik er weer ingetrapt dus blijkbaar heeft het een toch een zekere aantrekkingskracht.”

Hoezo ben je lid geworden van de DWARS?
“Ik wilde me ook na de verkiezingen blijven inzetten voor GroenLinks. Daarnaast steun je de partij door lid te worden, en dat voor maar dertig euro per jaar.”

Ben je blij dat je lid bent geworden?
“Ik heb er zeker geen last van, van die dertig euro lig ik niet wakker. Ik ben niet heel actief, ondanks mijn goede voornemens daartoe.”

Wil je graag invloed uitoefenen?
“Ik ben blij met de koers die GroenLinks momenteel vaart, maar op een ledencongres zal ik zeker mijn stem uitbrengen. Dat is ook wel deels de reden dat ik lid ben geworden. Je wordt echt deel van de partij en je kan een deel van de visie bepalen. Een heel klein deel, maar toch.”

Wat vind je ervan dat de hele partij aan één persoon wordt opgehangen?
“Ik ben er niet zo van, het haalt de aandacht weg bij de standpunten van de partij. Het gaat nu vooral om de kop van Jesse en niet zozeer over wat de partij wil doen tegen, ik zeg maar wat, armoede.”

Zijn je ouders lid van een politieke partij?
“Nee, maar ze gaan wel altijd stemmen. Ik ben in een links nest opgegroeid, bijna iedereen stemt SP. Mijn oma is het meest extreem, zij is een fanatieke communist.”

Is politiek vaak onderwerp van gesprek aan de keukentafel?
“Nee, eigenlijk niet. Nu dan tijdelijk wel met de naderende verkiezingen, maar normaal blijft het bij een verdwaalde opmerking tijdens het nieuws.”

Waar maak je je zorgen over met betrekking tot de toekomst?
“De klimaatverandering is het grootste probleem, maar ik maak me ook zorgen over armoede in Nederland. Ik leef zelf in Amsterdam-Noord en daar leven veel echt arme mensen, dat vind ik bijzonder. Hoe kan het dat in zo’n rijk land zo veel mensen in armoede leven?”

Wat zijn mogelijke oplossingen voor dit probleem?
“We moeten af van het idee dat arm zijn automatisch betekent dat je iets verkeerd hebt gedaan. Het kan iedereen overkomen, maar dat wordt niet geaccepteerd in de hedendaagse strafindustrie. Geef mensen een tweede kans, want ze willen echt wel iets doen. Ik ben nu net twee weken gestopt met studeren en ik verveel me dood. Dat zullen de meesten hebben, dus geef mensen een oprechte kans om weer aan de bak te komen.”

Wat verwacht je van de gemeenteraadsverkiezingen?
“Dat GroenLinks de grootste wordt in Amsterdam. Ik hoop verder eigenlijk vooral dat het wat meer gaat leven. Het lijkt mensen niet te interesseren, terwijl het ze juist meer aangaat dan de landelijke verkiezingen. Het heeft niet zo veel invloed op mensen wat Rutte doet, maar wel of er extra fietspaden in hun wijk worden aangelegd.”

 

Rens van Duuren (18), stemt in Amsterdam, studeert Media Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Het interview vond plaats na een debat georganiseerd door Jeugd-Forum voor Democratie (jFvD)

Hoe ben jij met de partij in aanraking gekomen?
“Ik zag net voor de verkiezingen iets over Forum voor Democratie (FvD) op Facebook voorbijkomen. Ik was wel klaar met mijn Lego, dus het was voor mij het juiste moment om me in de politiek te gaan verdiepen.”

Waarom ging jij voor de eerste keer naar een FvD-evenement?
“Zoals ik zei, ik zag iets op Facebook en raakte benieuwd. Ik wilde weten hoe de partij zijn gedachten in het echt zou over brengen. Ik ga nu nog steeds zo vaak mogelijk naar evenementen, het blijft interessant om met gelijk denkenden te praten.”

Hoezo ben je lid geworden van de jFvD?
“Het is de eerste partij waar ik me echt in kan vinden én waar ik me voor wil inzetten. Als je lid bent, vind ik namelijk ook dat je actief moet zijn. Dat betekent: evenementen bezoeken en andersdenkenden proberen te overtuigen.”

Ben je blij dat je lid bent geworden?
“Ja, het is super leuk! Een paar vrienden van mij zijn ook lid en ik ken ondertussen wel de meeste mensen die op jFvD-evenementen afkomen. Ook vanavond ben ik alleen gekomen, maar ken ik bijna iedereen.”

Wil je graag invloed uitoefenen?
“Als FvD mij vraagt een mening te geven dan doe ik dat meteen, maar ik ga me niet opdringen. Er is een partijbestuur en dat weet wat het doet.”

Wat vind je ervan dat de hele partij aan één persoon wordt opgehangen?
“Niet erg, het is een net gestarte partij en dan heb je een boegbeeld nodig. Het zou nooit wat worden als ieder lid zich meteen ging mengen in de besluitvorming van de partij. Je moet eerst alles via duidelijke lijnen opzetten en pas daarna kijken naar mogelijke inspraak voor leden. Als je het daar niet mee eens bent, pas je misschien niet binnen de partij.”

Zijn je ouders lid van een politieke partij?
“Mijn moeder is geen lid. Zij stemde voorheen altijd VVD, maar bij de laatste verkiezingen heeft zij op FvD gestemd. Ik had haar over de ideeën van de partij verteld.“

Is politiek vaak onderwerp van gesprek aan de keukentafel?
“Ik ben zelf heel veel met politiek bezig dus ik begin er nogal eens over. Vroeger ging het echter bijna nooit over politiek, de politieke interesse is mij zeker niet met de paplepel ingegoten.”

Waar maak je je zorgen over met betrekking tot de toekomst?
“Dat de Nederlandse cultuur verdwijnt, die wordt momenteel snel aangetast.”

Wat zijn mogelijke oplossingen voor dit probleem?
“Niks op basis van een kleine gemeenschap aanpassen. Als drie mensen iets vervelend vinden, hoeft dat niet meteen tot een wetsaanpassing te leiden. Luister naar het hele volk en niet naar een kleine groep. Dat is ook wat het FvD wil, hard zijn en niet meteen toegeven aan de minderheid.”

Wat verwacht je van de gemeenteraadsverkiezingen?
“Ik verwacht dat een nieuwe stroom politici in de gemeenteraad komt, die niet bij de gevestigde partijen horen. De Amsterdammers zijn blijkbaar niet tevreden over bijvoorbeeld GroenLinks en D66. Het wordt tijd dat een nieuwe generatie opstaat en ik denk dat FvD dat kan bevorderen.’’

 

Robin Abbing (19), stemt in Amsterdam, studeert Global Sustainability Science aan de Universiteit Utrecht. Het interview vond plaats na een meet-up van GroenLinks.

Hoe ben jij met de partij in aanraking gekomen?
“Ik ken de partij al een lange tijd, ze komen vaak in het nieuws. Mijn interesse werd verder aangewakkerd doordat GroenLinks, net als ik, klimaat hoog in het vaandel heeft staan.”

Waarom ging jij voor de eerste keer naar een DWARS-evenement?
“Ik was heel benieuwd hoe de partij zijn ideeën in het echt zou verwoorden en ben daarom naar de meet-up met Jesse Klaver in AFAS Live gegaan, net voor de landelijke verkiezingen. Dat was zo leuk, er hing een enorm positieve sfeer, dat ik sindsdien vaker naar evenementen ga.”

Hoezo ben je lid geworden van de DWARS?
“Ik wilde GroenLinks steunen en actief worden. Eerlijk gezegd ben ik nog nooit naar een bijeenkomst geweest. De juiste tijd om actief te worden is voor mij nog niet aangebroken, maar die tijd gaat zeker komen.”

Ben je blij dat je lid bent geworden?
“Ja, ik vind het enorm leuk om dingen voor GroenLinks te kunnen doen, zo heb ik al eens geflyerd en meegedaan aan een huis-aan-huis actie. Als ik wat actiever word, hoop ik ook meer mensen te ontmoeten binnen DWARS. Dat zou het denk ik nog leuker maken!”

Wil je graag invloed uitoefenen?
“Nee, nu nog niet. Ik koester diep van binnen de ambitie om de politiek in te gaan, dus dan zou ik vanzelfsprekend wel invloed willen uitoefenen. Maar die ambitie zit nu nog wel heel diep van binnen.”

Wat vind je ervan dat de hele partij aan één persoon wordt opgehangen?
“Ik ben er niet op tegen, Jesse heeft een fris gezicht en kan het allemaal heel mooi en goed verwoorden. Het is alleen maar slim om zijn gezicht op de poster te zetten. Sommigen noemen het persoonsverheerlijking, maar dat vind ik eigenlijk wel meevallen. Hij zegt niet: “Ik ben geweldig”, maar: “GroenLinks is geweldig”. Al met al kan het er allemaal net mee door.”

Zijn je ouders lid van een politieke partij?
“Nee. Ik denk ook niet dat mijn politieke interesse bij mijn ouders vandaan komt. Duurzaamheid is de voornaamste reden dat ik me in de politiek ben gaan verdiepen en die interesse komt zeker niet bij mijn ouders vandaan.”

Is politiek vaak onderwerp van gesprek aan de keukentafel?
“Niet heel vaak, ze stemmen wel allebei GroenLinks.”

Waar maak je je zorgen over met betrekking tot de toekomst?
“Het klimaat is een groot probleem. Of eigenlijk, dat er niet serieus naar het klimaatprobleem wordt gekeken.”

Wat zijn mogelijke oplossingen voor dit probleem?
“Duurzaamheid is de oplossing. Nu beslissingen nemen die de wereld duurzamer en uiteindelijk beter zullen maken.  GroenLinks kan daarin een grote rol spelen, door mogelijke maatregelen aan te dragen in de Tweede Kamer en de gemeenteraad. Dat zijn ze ook verplicht richting hun achterban.”

Wat verwacht je van de gemeenteraadsverkiezingen?
“Ik weet niet wat ik moet verwachten, maar ik hoop vooral dat GroenLinks de grootste wordt hier in Amsterdam. Ik was al hoopvol bij de landelijke verkiezingen, maar in een groene en linkse stad als Amsterdam heb ik nog meer hoop.”

 

Arne Peters (20), stemt in Beekbergen, studeert Voeding en Gezondheid aan de Universiteit van Wageningen. Het interview vond plaats na een debat georganiseerd door Jeugd-Forum voor Democratie (jFvD)

Hoe ben jij met de partij in aanraking gekomen?
“Op social media zag ik filmpjes van bijvoorbeeld Baudet langskomen en zo ben ik er eigenlijk ingerold. Ik was altijd al bovengemiddeld geïnteresseerd in politiek, maar het laatste jaar is mijn interesse enorm toegenomen.”

Waarom ging jij voor de eerste keer naar een FvD-evenement?
“Het leek me leuk om een keer met een paar maten over politieke zaken na te denken. Ik ben lid van jFvD dus dan is het ook wel je plicht om zo nu en dan langs te komen. Het is wel een stukje rijden naar Amsterdam, maar er zijn simpelweg geen evenementen dichterbij.”

Hoezo ben je lid geworden van de jFvD?
“Ik raakte meer en meer geïnteresseerd in de standpunten van de partij en heb uiteindelijk besloten om ook lid te worden. FvD kijkt gewoon op een hele realistische manier naar de werkelijkheid en heeft hele pragmatische oplossingen voor de problemen van deze tijd.”

Ben je blij dat je lid bent geworden?
“Blij is een groot woord. Ik word niet elke dag lachend wakker nu ik lid ben, maar ik sta nog steeds achter mijn beslissing.”

Wil je graag invloed uitoefenen?
“Nee, niet zozeer.”

Wat vind je ervan dat de hele partij aan één persoon wordt opgehangen?
“Een zwakte, ik had liever gezien dat er meer publieke figuren waren binnen de partij. Het is deels logisch omdat het nog zo’n jonge partij is, maar ik vind het wel jammer. Het is altijd goed als er meer mensen binnen een partij invloed hebben op het publieke debat.”

Zijn je ouders lid van een politieke partij?
“Niet dat ik weet, maar het zou kunnen dat ze nog per ongeluk lid zijn van SGP. Allebei mijn ouders komen in ieder geval uit SGP-kringen.”

Is politiek vaak onderwerp van gesprek aan de keukentafel?
“Regelmatig. Het komt voornamelijk uit mij, maar iedereen praat wel mee.”

Waar maak je je zorgen over met betrekking tot de toekomst?
“Over het behouden van de Nederlandse, vrije cultuur. Door immigratie en problemen met integratie staat daar een enorme druk op.”

Wat zijn mogelijke oplossingen voor dit probleem?
“Heel kort, de immigratie beperken en de integratie verbeteren.”

Wat verwacht je van de gemeenteraadsverkiezingen?
“In Beekbergen doet FvD helaas nog niet mee, dus die kan ik niet mijn stem geven. Ik twijfel nog tussen SGP en de lokale partij, maar ik heb me er eigenlijk nog niet echt in verdiept.”