Maleisië is een land waar de doodstraf nog altijd wordt toegepast. Onder andere de handel in verdovende middelen, het bezit van minimaal vijftien gram heroïne en moord kunnen leiden tot een gerechtelijke executie. Khaizan Sharizad Binti Ab. Razak (Sherrie) maakte met collega Seira Sacha de controversiële film ‘Death in Dilemma: The Final Curtain’, om de toepassing van de doodstraf in de 21e eeuw aan de kaak de stellen. Deze film werd door de Europese Unie gefinancierd als onderdeel van een internationaal programma ter afschaffing van de doodstraf. Toch komen in de film zowel voor- als nadelen aan bod.

De indruk die Sherrie wekt is er een van een grote, krachtige vrouw. In werkelijkheid is Sherrie echter een vrouw die nog geen één meter vijftig lang is, en met zachte stem voorzichtig spreekt. Haar daden laten echter zien wat deze kleine vrouw in haar mars heeft. In Maleisië is de rechtspraak verdeeld in de Shariarechtspraak, die voor moslims geldt, en de seculiere rechtspraak, die voor alle anderen in Maleisië geldt. Sherrie is advocate binnen de seculiere rechtspraak.

Naast haar officiële baan zit Sherrie niet stil. Ze is lid van verschillende organisaties die opkomen voor de rechten van advocaten en ze komt op voor mensenrechten. Ook heeft zij enkele documentaires geregisseerd met mede-advocate Seira Sacha. Eén van deze films is de onlangs uitgebrachte film ‘Death in Dilemma’.

Ondanks haar twee documentaires met betrekking tot het verbeteren van mensenrechten in Maleisië en haar werk voor een Maleisische mensenrechtenorganisatie wil Sherrie geen activiste genoemd worden. Haar eerste documentaire ging over een politieke crisis in de deelstaat Perak. In ‘Death in Dilemma: The Final Curtain’ worden de sociale gevolgen van de doodstraf belicht. “In de discussie over de doodstraf worden de negatieve gevolgen vaak vergeten”, vertelt Sherrie gepassioneerd. “Mensen worden vaak ten onrechte gestraft. Dit kan later niet meer ongedaan worden gemaakt. Daarom wil ik de discussie over de doodstraf door middel van deze documentaire bevorderen door de negatieve kanten van de doodstraf te belichten. De sociale gevolgen van een straf als deze zijn namelijk groter dan de overheid denkt. Ten onrechte het leven van mensen nemen is te kostbaar, maar dat wordt vaak vergeten wanneer uitsluitend naar de positieve kanten van de straf wordt gekeken”.

“Naast het feit dat er een kostbaar mensenrecht door het gebruik van de straf wordt geschonden, het recht op leven, is een van de belangrijkste sociale gevolgen van de straf dat de rechtspraak de toepassing ervan niet terug kan draaien”, aldus Sherrie. Bovendien wordt de straf te gemakkelijk toegepast bij het straffen voor het plegen van diverse strafbare feiten, is de documentairemaakster van mening. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.