Meneer Gerard wijst naar een grote afbeelding van een penis. “Wat is de functie van dit deel?”, vraagt de docent aan de nieuwsgierige kinderen in het klaslokaal. De giechelende leerlingen steken met overtuiging hun hand op en weten allemaal het antwoord. De 12- en 13-jarigen krijgen als een van de weinige Indonesische tieners seksuele voorlichting op school.

Seksuele voorlichting is geen verplicht vak op scholen in Indonesië. De Indonesische minister van Cultuur en Onderwijs, Mohammed Nuh, denkt dat de jeugd zich zedeloos zal gedragen als ze over seks leren op school. Gama Triono geeft vanuit de organisatie PKBI training aan docenten over het geven van voorlichting. Hij is het absoluut niet met deze uitspraak eens: “De minister denkt dat kinderen bij seksuele voorlichting leren hoe ze seks moeten hebben, hij heeft de leerstof nog nooit doorgelezen.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.