De bouw van vijf verschillende bases in Columbia door de Verenigde Staten maakt de omringende socialistische landen nerveus. Spanningen lopen hoog op en Brazilië versterkt haar positie als bemiddelaar op het Zuid-Amerikaanse continent. Ondertussen neemt de kans op een kleine koude oorlog toe op het warme continent.  

Vorige maand kwamen de Verenigde Staten (VS) met Colombia overeen om vijf nieuwe militaire bases in het Zuid-Amerikaanse land te installeren. De VS wil de war on drugs kracht bijzetten. Omringende landen als Venezuela en Brazilië houden de VS scherp in de gaten. De sterke militaire aanwezigheid van de VS veroorzaakt regionale spanningen in Brazilië. President Lula da Silva zet zich in om de economische groei van Brazilië om te zetten in politieke invloed. Dit doet hij door banden aan te halen met China, India en Rusland. Da Silva wil zijn land laten groeien. Op eigen continent wordt Brazilië al als grootmacht beschouwd. Zijn anti-Amerikaanse houding kan worden gezien als sympathie ten opzichte van de buurlanden in plaats van oprecht verzet. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.