De strijd in het Midden-Oosten laaide eind vorig jaar wederom op, toen Israël op 27 december de Gazastrook binnenviel. Meer dan een halve eeuw na de oprichting van de staat Israël en de aanvang van het conflict is het niet vreemd dat velen niet meer weten hoe het allemaal begon. Daarom deze maand in vier artikelen een terugblik op de geschiedenis van het geschil dat al ruim zestig jaar duurt. 

Sinds het begin van de twintigste eeuw hebben Joodse kolonisten zich gevestigd in en rond het gebied dat vandaag de dag de staat Israël beslaat. De pioniers die door de Zionistische beweging werden aangemoedigd in het Heilige Land neer te strijken vielen aanvankelijk onder het gezag van het Ottomaanse Rijk. Deze bondgenoot van Duitsland werd na de Eerste Wereldoorlog van de kaart geveegd. De moderne republiek Turkije kwam er in 1923 grotendeels voor in de plaats. Bepaalde gebieden van het voormalige rijk werden na de oorlog echter door de Volkerenbond, de voorloper van de Verenigde Naties, als mandaatgebieden onder het bestuur van de grootmachten Frankrijk en Groot-Brittannië geplaatst. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.