De politie van Rio de Janeiro toont zich minder moordlustig, zo lijkt het. In ieder geval tijdens de momenten wanneer de wereldpers haar vergrootglas op de stad legt. Tegelijkertijd explodeert verkapt politiegeweld in de vorm van milities, die steeds meer sloppenwijken hun genadeloze wetten opleggen.

Een novemberdag in Rocinha. Een eenheid van de federale politie zit rustig te lunchen aan de rand van Rio de Janeiro’s grootste favela, of sloppenwijk. Een agent, volledig gehuld in imposant zwart, laat zijn ham-kaasbroodje rusten op de loop van zijn machinegeweer. Hij oogt alert en ontspannen tegelijk, evenals zijn collega’s van de civiele en militaire politie die door de met stroomkabels behangen straten patrouilleren. De honderdduizend bewoners lijken het wapenvertoon te negeren, ongestoord vullen ze de terrassen of slenteren onbevangen langs groepen agenten. De voorgaande nacht vond een grootschalige inval plaats. Drieduizend zwaarbewapende troepen trokken de wijk binnen, op zoek naar wapens en drugsdealers.

Rocinha is als negentiende favela gepacificeerd. Decennialang diende de bevolking te leven naar de wetten en grillen van de drugsbendes, de staat ontbrak er volledig. Nu de overheid uiteindelijk haar gezicht toont, rekent de bevolking op basisvoorzieningen en veiligheid. De plannen over de inval lekten twee weken van tevoren uit, waarna de drugsdealers probeerden te ontsnappen. Bendeleider Antônio Bonfim Lopes, bijgenaamd Nem, werd bij een uitgang opgepakt, verschanst in een kofferbak. 400.000 euro bood hij nog, maar de agenten weerstonden dit keer de omkooppoging.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.