In de binnenlanden van Santiago, het hoofdeiland van Kaapverdië, leeft een bijzondere bevolkingsgroep afgescheiden van de moderne samenleving. In de jaren veertig vluchtten ze voor de invloed van Portugese missionarissen. Zij noemden zich de Rabelados, wat te vertalen is als rebellen. Anno 2014 zijn de barsten in hun isolement goed zichtbaar.

Vanaf het moment dat je door het hek van het Rabeladosdorp stapt, bevind je je in een andere wereld. Het Archeon is er niets bij. Tientallen rieten hutjes met daken van gedroogde bananenbladeren kijken uit over de bergen en de zee, alsof ze er honderden jaren geleden zijn neergezet. Tussen de huisjes door loopt een halve kinderboerderij rond: geiten, kippen, hanen. Af en toe neemt een mannetjeseend een vrouwtje te grazen. Bovenal heerst er een serene rust. Het vredige gevoel doet je bijna het aangrijpende verleden van de bewoners vergeten.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.