In de regen de vrijheid vieren

Met rapper Typhoon, Milieudefensie, de gemeente Den Haag, veteranen en fakkeldragers van het vrijheidsvuur werd het bevrijdingsfestival op het Malieveld in Den Haag gevierd. Ondanks dat het aanvankelijk slecht weer was, kwamen er duizenden bezoekers op af. Vrolijk, enthousiast en vol overgave dansten zij in de stormachtige wind op het ritme van de luide beat van swingende bands.

In 1945 werd Europa bevrijd van de Duitse bezetting en kwam er een eind aan de Tweede Wereldoorlog. Dat viert heel Nederland op 5 mei. En omdat er elders in de wereld nog steeds oorlog wordt gevoerd, wordt ook daar tijdens 5 mei bij stil gestaan. Sinds 2011 viert de stad Den Haag haar officieel erkende Bevrijdingsfestival. De slogan voor Bevrijdingsdag is: Vrijheid geef je door. De daarbij horende tekst voor 2015 is: "Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst', geschreven door Prof. mr.dr. Maurice Adams, hoogleraar aan Tilburg University en bestuurslid van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Duizenden mensen waren aanwezig bij het vrijheidsfestival op het Malieveld. Op het Centraal station werd je verwelkomd door een op hoge stelten lopende dame die de mensen met haar rood-wit-blauwe ballonnen-jurk in de sfeer bracht van het Bevrijdingsfeest. De in de rij wachtende bezoekers nabij het Malieveld beschermden zich tegen de regen in kleurrijke poncho’s, paraplu’s en plasticzakken. Gelach overstemde het geluid van de wind.

Vrijheid is meer
Vrijheid heeft ook te maken met het recht op schone lucht, aldus Milieudefensie. Daarom stond deze organisatie op het Malieveld met als fijnstofdeeltjes verkleedde vrijwilligers, die bezoekers vroegen een petitie te tekenen. Zij hadden het in hun grijze, wollige outfit niet koud. Kinderen vermaakten zich intussen prima op verschillende springkussens en konden bellen blazen tussen de feestgangers.

Om 5 voor 5 werd tijdens alle Bevrijdingsfestivals in Nederland stilgestaan bij de vrijheid. Iedereen kon een selfie insturen via Twitter om te laten zien dat je om vrijheid geeft. De foto’s kwamen in heel Nederland voorbij op de grote videoschermen van de verschillende festivalterreinen.