Voor een beter vluchtelingenbeleid

Op de Dam in Amsterdam is door zo’n tweeduizend mensen gedemonstreerd voor een beter vluchtelingenbeleid. In de hele wereld zijn er miljoenen mensen op de vlucht geslagen voor oorlog, armoede en onderdrukking. Een deel hiervan vlucht naar Europa, de gevolgen hiervan zijn niet te overzien. Velen komen om aan de grenzen van Europa, voordat een veilige opvanglocatie is bereikt.

Het protest begon met een minuut stilte voor de slachtoffers die zijn gevallen. Hierna volgden verschillende speeches van onder andere FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier en Europarlementariër Judith Sargentini van GroenLinks. Er waren optredens van muzikanten en er sprak een Syrische vluchteling. Het protest werd afgesloten met een korte Mars van de Dam naar het Spui en weer terug.

“Dit protest is belangrijk omdat het mensen samenbrengt”, zegt Alejandra Slutzky, sprekend namens de organisatie van de protestactie. “We proberen de harten van de mensen te openen en de harten van de politiek te openen voor de vluchtelingen.” Alejandra Slutzky is zelf een Argentijnse vluchtelinge maar woont al vele jaren in Nederland en weet als geen ander hoe belangrijk het is om goed opgevangen te worden.

Een opvallend figuur tijdens dit protest was Adrianna, verkleed als gele engel; “Ik denk dat engelen een goed symbool zijn voor Joden, Christenen en Moslims. Iedere religie praat over barmhartigheid en solidariteit en dat gebeurt niet op dit moment. Ik geloof dat wij worden geleid door demonen. Ik denk dat de demonen de macht hebben.” Ook Adrianna is een Argentijnse vluchteling, maar ook zei woont al vele jaren in Nederland. “Vroeger werd het geaccepteerd, werd je met open armen opgevangen. Dit moet nu weer gebeuren.”