Geen opvang? Dan maar

kamperen op het Malieveld

Zomaar een vredige herfstdag in Den Haag; er staat geen zuchtje wind en de zon schijnt. Op het Malieveld hangen kleden vol patronen en kleuren aan draden naast tenten. Hier kampeert een grote groep Iraakse mannen.

Een kleine vijftig Irakezen zitten bijeen tussen hun tenten, terwijl de jongere mannen verderop een potje voetballen. Er hangt een opgewonden sfeer, want hun probleem begint eindelijk onder de aandacht te komen.

Deze uitgeprocedeerde asielzoekers moeten terug naar Irak. Hier zijn zij het niet mee eens, omdat het er onveilig is. Zij werken daarom niet vrijwillig mee aan hun uitzetting, wat een eis is om in aanmerking te komen voor opvang in Nederland. Hierdoor zijn zij op straat beland.

Velen uitgeprocedeerde asielzoekers zoals deze Irakezen komen in de illegaliteit en leiden een zwervend bestaan. Vorige week was er een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over deze situatie. Daar deed Eberhard van der Laan, de burgemeester van Amsterdam, het verzoek om een minder streng beleid voor opvang. Opdat er minder mensen op straat komen te staan.

Buiten gaat de protestmars verder. Het wordt steeds kouder, vooral ‘s nachts, maar de Irakezen zetten hun actie door. Aan de tenten op het Malieveld hangen spandoeken en bordjes, waarop hun boodschap duidelijk naar voren komt: ‘Wij willen een enkeltje Nederland, geen retourtje Irak’.