De Africlowns zijn in Johannesburg!

De kinderen in de binnenstad van Johannesburg keken al een jaar uit naar hun komst. De Africlowns hebben hun harten veroverd. Christi Sa maakte een intieme fotoserie achter de schermen. 

Nu was het zover, de Africlowns waren voor de achtste keer op tour door Johannesburg. Een week lang trokken Willem Hans Elbrecht, Peter Vrinds en Jans Koopmans, alias Pluum, Puk en Bluf langs scholen en kinderdagverblijven in de hoofdstad van Zuid-Afrika.

Ze doen soms drie voorstellingen op een dag. Op de vraag ‘Waarom doe je dit nu eigenlijk’ antwoordt Jans Koopmans, alias clown Bluf: “Omdat ik denk dat ik hiermee in ieder geval een paar kinderen een mooie herinnering kan geven. Een leuke gedachte om aan terug te denken voordat ze in slaap vallen”, daarom, zegt Jans.

Met muziek en gekke spelletjes vermaken de Africlown kinderen op de Philip Kushlick school voor kinderen met hersenverlamming in t Baragwanth ziekenhuis in Soweto. Na deze voorstelling kleden zij zich om en bezoeken de kinderen van het project van Bob Nameng -The children of Sky in Kliptown in Soweto. Clown Bluf juicht als de kinderen van Little Rose, een ander project in de wijk Kliptown, één van hun vissen hebben gevangen.

Deze clowns weten telkens weer contact te maken met de groep waar ze voor staan. Of het nou een groep is van 500 kinderen in de binnenstad van Johannesburg of een klein groepje kleuters van een dagopvang in Soweto. Ze lezen welke energie ze moeten inzetten om de groep te raken, om met ze in contact te komen en om ze te laten genieten, glimlachen en schaterlachen. Dat maakt dat na een eerste optreden, de kinderen, de begeleiders en de vrijwilligers altijd direct vragen:

'Wanneer komen jullie weer?'

Meer weten? Zie www.africlowns.nl of volg ze op facebook Africlowns Nederland.