Dit is Omsk

De gekste weken van haar beleefde Marjolein Koster tijdens een cursus Russisch in Omsk. Haar grappige en bizarre ervaringen beschreef zij voor Small Stream Media. Maar dat is niet alles, Marjolein maakte ook dit fotoverslag.

Lees ook het artikel van Marjolein: 7 dingen die ik leerde tijdens mijn taalcursus in Omsk, Siberië

'Mijn' klas was een mengelmoes van de meest uiteenlopende types. Een boeddhistische monnik uit Thailand fotografeerde ik op zijn verzoek met geit. Die laatste was daar niet zo van gediend. Een seconde na de foto beet de geit hem. Om Russisch te leren luisterden we vanaf les 1 naar een lied dat we op de laatste dag voor het publiek moesten meezingen. Ik weet nog steeds niet wat ik toen gemompeld heb.

Als je vegetarisch wilt eten, is Omsk niet de uitgelezen plek om lekker te eten. De dagelijkse kost voor drie weken lang was niet per se om over naar huis te schrijven. De drie kantinejuffen die ons elke dag weer smakeloos eten voorschotelden heb ik wel mooi vastgelegd. Op sommige dagen had ik iets meer keuze aan vegetarische opties, maar echt blij werd ik er niet van.

Omsk was een gesloten stad en toen ze na de val van Sovjetunie eindelijk toeristen mochten verwelkomen, noemde ze het hotel 'toerist'. De kerk op het centrale plein is dé toeristische trekpleister van Omsk. Het straatbeeld van Omsk is verder rustig. Op de boulevard van Omsk staan overal kraampjes. Dat is potentieel best een gezellige plek. Helaas trekt die plek weinig publiek. De man bij de schiettent wacht tevergeefs op klanten. De kok bij één van de kraampjes weet niet hoe hij zichzelf moet bezighouden. De baboesjka wacht geduldig op klanten, zodat mensen wel netjes betalen als zij gebruik maken van de publieke toiletten. Verderop staat een gevalletje van ‘Schijn bedriegt’. Het metrostation heeft geen metro. Het is een soort toeristische attractie geworden.

Russen houden van ceremonies. Na drie weken ploeteren met de taal krijg ik mijn certificaat uitgereikt door de rector van de universiteit.

Ook geïnteresseerd in het artikel van Marjolein? Lees het hier: 7 dingen die ik leerde tijdens mijn taalcursus in Omsk, Siberië