Julian Assange: 'Alleen de waarheid kan oorlog voorkomen'

Julian Assange, de oprichter van de klokkenluiderwebsite Wikileaks, sprak dit weekend in Londen op Trafalgar Square bij een demonstratie tegen de oorlog in Afghanistan. Assange staat onder huisarrest in Groot-Brittannië, waar hij in beroep ging tegen zijn uitlevering aan Zweden. In zijn toespraak haalde hij fel uit naar journalisten van massamedia, die hij “oorlogsmisdadigers” noemde.

Zaterdag kwamen op Trafalgar Square duizenden mensen samen om de aandacht te vestigen op het feit dat de Afghaanse oorlog nu al tien jaar duurt. De demonstratie was georganiseerd door Stop the war. Er waren verschillende sprekers.

Assange: “In onze democratie of de schijndemocratie waar we naar afglijden is oorlog het gevolg van leugens”, sprak Assange. “De Vietnamoorlog en de Amerikaanse inmenging daar was het gevolg van het Golf van Tonkin-incident. Een leugen. De Irakoorlog is het gevolg van leugens, de oorlogen in Somalië zijn het gevolg van leugens, de Tweede Wereldoorlog en de invasie van Polen door Duitsland waren het gevolg van zorgvuldig geconstrueerde leugens. Dat is oorlog opgezet door de media.”

“Laten we onszelf afvragen wat het gemiddeld aantal doden is waar elke journalist van medeplichtige media - grotendeels de reguliere pers - aan heeft bijgedragen. Als we begrijpen dat oorlogen het gevolg zijn van leugens, gevoed aan het publiek, wie zijn dan de oorlogsmisdadigers? Het zijn niet alleen de leiders, niet alleen de soldaten, maar de journalisten die oorlogsmisdadigers zijn”, aldus Assange.

Zijn boodschap zit in de conclusie van Assanges speech: “Als oorlogen kunnen worden begonnen door leugens, kan de vrede gebracht worden door de waarheid te vertellen.”