Buitensporig geweld in Bahrein

In Londen hebben afgelopen zaterdag honderden demonstranten bij de ambassade van Bahrein gedemonstreerd. Ze voerden actie tegen het buitensporige geweld dat de regering van het kleine oliestaatje gebruikte tegen sjiitische demonstranten. Ook demonstreerden zij tegen inmenging van het Samenwerkingsorgaan van de Golf (GCC – Gulf Cooperation Council). De groep demonstranten in Londen trokken later op de dag naar de ambassade van Saudi-Arabië om daar te eisen dat deze zijn troepen terugtrekt uit Bahrein.

De sjiitische demonstranten in Bahrein hadden begin februari naar Egyptisch voorbeeld een tentenkamp opgezet rond het Parelmonument in de hoofdstad Manamah. Zij voelen zich gediscrimineerd door de soennitische minderheid in het land en eisen meer rechten en politieke hervorming. Ook willen zij dat er een einde komt aan het regime van de soennitische koning Hamad bin Isa Al Khalifa.

Een dag nadat de koning de hulp had ingeroepen van de GCC kondigde hij op 15 maart voor drie maanden de noodtoestand af. Ruim duizend Saudische militairen zijn in Bahrein om de rust in het land te bewaren. De noodtoestand geeft de commandant van de krijgsmacht permissie om alle noodzakelijke maatregelen te nemen om de veiligheid in het land te herstellen.

Woensdag 16 maart is het Parelplein vervolgens hardhandig schoongeveegd door de oproerpolitie. Diverse demonstranten zijn gedood en honderden zijn gewond geraakt. Er werd gebruik gemaakt van tanks en helikopters en er werd met scherp geschoten. Hoge commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties (VN) Navi Pillay heeft het geweld tegen de demonstranten in Bahrein streng veroordeeld.

In een persverklaring van 17 maart zegt VN-commissaris Navi Pillay geschrokken te zijn van de berichten over het buitensporige geweld van de veiligheidstroepen. Ze is ook geschokt over de berichten dat de ordetroepen ziekenhuizen hebben geblokkeerd om de gewonden tegen te houden en dat medisch personeel zou zijn mishandeld. Dit is "in strijd met het internationaal recht", aldus Navi Pillay.