In Den Haag willen ze een totale omwenteling

Vandaag sprak Mariko Peters van GroenLinks een menigte van honderden Nederlandse Iraniërs toe in Den Haag. De demonstranten droegen afbeeldingen van Neda Agha Soltan, de 27-jarige studente filosofie die afgelopen zaterdag in Teheran werd neergeschoten. Zij overleed op straat, onder het oog van diverse camera's van mobiele telefoons, aan haar verwondingen. Voor velen is zij het symbool van de demonstraties geworden.

In Iran is sinds de verkiezingen van 12 juni zoveel protest tegen de regering en de hoogste geestelijk leiders dat er sprake kan zijn van een nieuwe revolutie. Maar het aantal betogers neemt de laatste dagen af, toch verzamelden zich gisteren en vandaag nog duizenden mensen in de straten van Teheran. De Raad van Hoeders, die toezicht houden op de verkiezingen, hebben vandaag medegedeeld dat de overwinning van president Mahmoud Ahmadinejad een feit is. Hij en het nieuwe kabinet kunnen vanaf 26 juli officieel van start gaan.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.