Zwaar artillerievuur richt bloedbad onder burgers aan

Nederlandse Tamils voeren nu al 35 dagen actie op het Plein om aandacht te vragen voor het escalerend oorlogsgeweld in Sri Lanka. Het afgelopen weekend zijn er honderden burgerslachtoffers gevallen tijdens zware artilleriebeschietingen door het Sri Lankaanse regeringsleger. Onder de doden bevinden zich veel kinderen. VN-woordvoerder Gordon Weiss zei maandag dat het doemscenario, waarvoor de Verenigde Naties (VN) eerder waarschuwden, nu de harde realiteit is geworden. Zij spreken van een bloedbad. Dit terwijl de Sri Lankaanse overheid eind april de belofte deed geen zware artillerie in te zetten in de strijd tegen de LTTE, de Tamil Tijgers.

Dr. V. Shanmugarajah, arts in dienst van de Sri Lankaanse overheid, verklaarde in New York Times dat dit de grootste slachtpartij is waar hij getuige van is sinds het verhevigde offensief in het noordoosten van het land. De LTTE is teruggedreven tot een zeer klein gebied langs de kust. In dat gebied van enkele vierkante kilometers zitten volgens de VN nog zo’n 50.000 vluchtelingen gevangen tussen het kruisvuur.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.