Koerden uiten hun zorgen in Den Haag

Met gekleurde vlaggen, protestzang en in het warme herfstzonnetje liepen ouders met hun kinderen afgelopen vrijdag vanaf het Malieveld langs het ministerie van Buitenlandse Zaken naar het paleis van Justitie in Den Haag. De jonge vrouwen en mannen keerden vervolgens terug naar het Malieveld. Vooral de Koerdische vlag danste op hun schouders.

Niet alleen in Nederland zijn deze demonstraties gaande. In heel Europa waren er demonstraties bij parlementsgebouwen en op de luchthavens, aldus de NOS.

De Koerden vragen aandacht voor de noodsituatie die nu gaande is in de stad Kobani, waar duizenden mensen worden bedreigd. Ze protesteren tegen IS. Ze willen dat Nederland meer doet in de strijd in Syrië en Irak.

Volgens FEDKOM (Federatie Koerden in Nederland), maken de Koerden zich ook ernstige zorgen over de besteding van financiële middelen die binnenkomen door fondsen en regeringen voor de Koerdische vluchtelingen bij de Turkse regering. Ze twijfelen of de financiële bijdrage aan Turkije daadwerkelijk wordt besteed aan de vluchtelingen.

De Koerden in Nederland zijn niet alleen bezorgd over de situatie in Kobani. Door onlangs binnengekomen bedreigingen tegen de Koerdische Vereniging in Amsterdam, maken zij zich ook zorgen om hun eigen veiligheid.

De demonstratie rondom het Malieveld verliep vreedzaam: aan het einde van de dag was het weer stil op het Malieveld.