In een verscholen hoekje in het kamp staat een ‘prachtige’ tent. Eentje met pallets op de grond en een groot wit zeil dat fungeert als goede afdekking.

Binnen is een houtkachel en er loopt een heuse ‘schoorsteen’ naar buiten. Voor de ‘deur’ staat een Iraaks gezin: man en vrouw van begin 30, een dochter van 7 en een zoon van 6. Ze zijn blij met hun tent, die gebouwd werd door vrijwilligers uit Engeland.

Het gezin komt uit Daquq dat ligt in de provincie Kirkuk. Hij vertelt: “Er is geen leven meer in Irak, er zijn continu bombardementen. Het was onverantwoord om onze kinderen nog langer naar school te laten gaan, dus we hielden ze binnen. Kijk dan naar ze”, hij wijst, “ze zijn veel te klein voor hun leeftijd.”

“Tussen 2003 en 2013 hadden we een goed leven in Irak. Toen Saddam Hoessein, die ons Koerden vreselijk behandelde, eenmaal was afgezet was het leven fijn! Maar in 2013 kwam IS naar Irak. De afgelopen jaren waren vreselijk.” Hij werkte ooit als stukadoor, maar is al jaren werkloos. “Er zijn geen banen meer. Ik heb een laptop gekocht en mezelf zo Engels geleerd.”

“Twee van mijn broers wonen in het VK, een is er in 2007 naartoe gegaan de ander in 2009. Ze hebben een goed leven daar, dat willen wij ook.” Hij is zich er van bewust dat integreren in een ander land niet makkelijk zal zijn. “Mijn toekomst is nu misschien voorbij, maar ik doe dit voor mijn kinderen. Ik wil dat zij een toekomst hebben.”

Een poging om naar de overkant te komen hebben ze in de week die ze nu in het kamp zijn nog niet gedaan. “Met kinderen kan je zo’n actie niet iedere dag ondernemen. We zullen van de week maar eens proberen om in een vrachtwagen te komen, maar eigenlijk zitten we te wachten totdat David Cameron ons komt halen.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.