Op 1 en 2 november viert Mexico massaal Dia de Muertos, oftewel Dag van de Doden. Het feest is kenmerkend voor de sterke familiebanden binnen de Mexicaanse cultuur. Wat kunnen wij van de Mexicanen leren over samenzijn?

Het is twee uur ‘s nachts op een reusachtige Mexicaanse begraafplaats. Duizenden kaarsjes belichten deze plek in de centrale provincie Michoacán. Honderden in dikke jassen en kleden uitgedoste Mexicanen bevinden zich bij de graven van hun dierbaren. Het is de nationale feestdag Dia de Muertos, oftewel Dag van de Doden. Familieleden en vrienden komen massaal naar begraafplaatsen om samen hun overleden dierbaren te herdenken. Naast het graf halen ze herinneringen op en voeren ze herdenkingsrituelen uit. Mexicanen geloven erin dat overleden geliefden niet weg zijn. De dood hoort bij het leven en wordt daarom gevierd.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.