Voorzichtig betasten kinderhanden de printplaat van een afgedankte computer op zoek naar schaarse metalen als goud en koper. Het zijn er zestig en allemaal geld waard. Het kost de kinderen moeite. Gelukkig hangt hun leven er niet van af. In tegenstelling tot leeftijdgenootjes in bijvoorbeeld Ghana. Voor hun levensonderhoud speuren zij op dumpsites naar waardevolle edelmetalen tussen de giftige rookpluimen van verbrand elektronisch afval. De leerlingen van groep 7 van de Van Stolbergschool in Hoofddorp en ’t Joppe in Nieuw-Vennep hoeven alleen eenmalig hun handen uit de mouwen te steken tijdens de E-waste Race.

“Jullie moeten zoveel mogelijk oude apparaten verzamelen”, zegt Tim Visser, projectmanager E-waste Race. Kindvriendelijk bespreekt hij tijdens de introductieles de problemen van elektronica en elektronisch afval: het delven van grondstoffen in conflictgebieden, milieuvervuiling, de erbarmelijke arbeidsomstandigheden bij het provisorisch recyclen in ontwikkelingslanden en de toenemende schaarste van grondstoffen. Ondanks deze zware materie is de E-waste Race oplossingsgericht. “Naast bewustwording willen we kinderen laten zien dat zij op een leuke manier iets kunnen doen”, vertelt eigenaar Timmy de Vos. “Het verzamelde afval tijdens de wedstrijd wordt duurzaam gerecycled. De school met het meeste afval wint een dagje naar Science Museum Nemo in Amsterdam.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.