In 2007 brachten de vijf bewoonde Nederlandse Waddeneilanden een manifest uit. Hierin spraken ze de gezamenlijke ambitie uit om in 2020 volledig zelfvoorzienend te zijn op het gebied van duurzame energie en water. Na een vliegende start raakte Terschelling echter al spoedig achterop. Wat is ruim vijf jaar later de stand van zaken?

De eilanden hadden in 2007 al de nodige plannen en projecten voor duurzame energieopwekking in uitvoering. Toch was het overgrote deel van de op de Waddeneilanden gebruikte energie afkomstig van het vasteland. Tevens kende dit vaak nog een fossiele oorsprong. Diverse redenen lagen ten grondslag aan de wens en ambitie van de eilanden om dertien jaar later op het gebied van energie volledig duurzaam en zelfvoorzienend te willen zijn. Volgens het gezamenlijke ambitiemanifest Waddeneilanden, de energieke toekomst is hierbij vooral de gespannen verhouding tussen de twee meest dominante kernwaarden van het gebied – enerzijds de rust en natuur, anderzijds het toerisme – van doorslaggevend belang geweest.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.