Liefst 20.000 onbegeleide minderjarigen maakten vorig jaar solo de reis naar Europa. In België registreerden zich de afgelopen maanden 5.600 minderjarigen. Wellicht worden het er nog meer en wordt het record van 2015 verbroken. Ondanks dit record blijven de cijfers onzeker, want veel vluchtelingenkinderen registreren zich pas als ze hun droombestemming bereiken. Wat zijn hun ervaringen? Hoe voelt het om onbegeleid te reizen? Welke gezichten schuilen achter deze recordstroom van onbegeleide minderjarigen die illegaal van buiten Europa naar België komen?

Hij probeert het intensief waar te maken: zijn nieuwe leven in België. Toch valt het hem af en toe zwaar. Shakir is 21. In 2013 liet hij zijn vaderland Afghanistan achter zich. Daar groeide hij op in het noordoosten, in de provincie Kunar. Een prachtige plaats met wondermooie hoge bergen, verzekert hij mij. Zijn familie had een winkel en werkte ook samen met de Amerikanen. Dat maakte hem en zijn familie tot een gevaarlijk doelwit van de Taliban. Al heel vroeg wist Shakir dan ook dat zijn toekomst niet in Afghanistan lag. Geïnspireerd en gefascineerd door verhalen van anderen die naar Europa trokken, besloot hij zijn ouders te laten delen in zijn droom. Zij waren sceptisch maar maakten een afspraak met een smokkelaar. Er werd een plan besproken en voor 13.000 euro kon zijn droom werkelijkheid worden. De smokkelaar moest beloven dat er Shakir niets zou overkomen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.