Negen minderjarige immigranten werden in 2016 weken lang vast gehouden op verschillende Griekse politiebureaus. Hierbij werden hun rechten meerdere keren geschonden. Na een proces van drie jaar deed het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in februari 2019 een uitspraak over de zaak.

De vluchtelingen uit Syrië, Irak en Marokko kwamen zonder volwassen begeleider naar Europa, hopend via Griekenland verder te kunnen reizen naar andere bestemmingen. Onder het mom van “preventieve hechtenis” werden de jongeren vastgehouden in cellen op verschillende politiebureaus in Griekenland voor periodes tussen de 21 en 33 dagen. Tijdens deze weken klaagden de alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’s) over de beroerde omstandigheden in hun cellen. Zo was er volgens hun verklaringen geen goede verwarming en ventilatie in de cellen, mochten zij niet naar buiten en sliepen ze onder vieze lakens op de grond.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.