PvdA-kamerlid Liliane Ploumen heeft vervolgvragen gesteld aan Martin van Rijn, minister voor Medische Zorg en Sport. Zij deed dit nadat Argos en Small Stream Media onthulden dat fabrikanten gynaecologen sinds 2008 al ruim tien jaar meehielpen bij het plaatsen van beruchte bekkenbodemmatjes zonder dat patiënten dit wisten.

Ploumen wil helderheid krijgen van haar partijgenoot minister Van Rijn over hoe vaak fabrikanten van bekkenbodemmatjes aanwezig zijn geweest bij operaties en welke handelingen zij precies verrichten. Uit een rondgang die Argos en Small Stream Media hielden onder ziekenhuizen blijkt dat gynaecologen regelmatig assistentie vragen aan een vertegenwoordiger bij het toepassen van nieuwe implantaten. “Dit gebeurt in de vorm van ‘training on the job’ en is overigens de normale wijze van technologie introductie op de OK”, aldus een woordvoerder van het Radboud UMC in Nijmegen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.