Door corona vonden de publieke rituelen rondom de Nationale Dodenherdenking en Bevrijdingsdag dit jaar in aangepaste vorm plaats. En dat in een kroonjaar. Welke impact heeft deze crisis op de manier waarop wij deze dagen beleven?

4 mei 2020. Iets voor achten ’s avonds. Tweehoog, ergens in een middelgrote stad in Nederland, schuift langzaam het gordijn van een slaapkamer opzij. Een klink gaat piepend naar beneden. De stroeve deur van het Frans balkon zwaait open. De straat beneden is verlaten. Hier en daar staat een raam open. De buren van iets verderop hangen keuvelend op een bankje. Verder is het doodstil. De trompettist schraapt nog een keer haar keel en haalt diep adem.
Een fictief scenario dat overeenkwam met de werkelijkheid. Terwijl de Dam in Amsterdam leeg was, herdachten wij Nederlanders de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog vanuit onze huiskamer.

Volgens Paul Knevel, universitair docent Nieuwe Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam hebben de maatregelen tegen corona ingrijpende gevolgen voor de door ons omarmde rituelen, zoals de herdenking op de Dam en de Bevrijdingsfestivals.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.