13 maart 2020: de langverwachte heropening van het Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek. Wat een feestelijke dag had moeten worden, is nu een dag als ieder ander. Joop Onnekink (84), Jan Loos (89) en Wil Lamers (84) zouden erbij zijn. Maar het coronavirus besloot anders. Een treurig lot voor het museum, maar ook voor de drie ooggetuigen van de Slag om Arnhem. Zij vertellen doorgaans hun verhaal aan gasten van over de hele wereld, jong en oud. Maar nu even niet. Op afstand doen ze hun verhaal. Want ondanks hun optimisme, zijn ook zij in tijden van corona voorzichtig.

Arnhem, 17 september 1944. Het is een mooie zonnige herfstdag. De achtjarige Joop Onnekink loopt samen met zijn moeder naar huis. Ze hebben net een kerkdienst bijgewoond. Plotseling klinkt er een enorme klap. Uit het niets verschijnt een vliegtuig. “Ik zie het gezicht van de piloot achter het raampje nog voor me,” vertelt Joop vanaf de andere kant van de lijn. “Ik zal dat nooit meer vergeten. Tot op de dag van vandaag, herken ik het geluid van een Douglas DC-3 Dakota uit duizenden.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.