Hoewel het juridisch nog niet geregeld is, volgen de meeste Nederlanders het dringende advies van de overheid al wel op om een mondkapje te dragen. In het straatbeeld zien we meer en meer mondkapjes verschijnen. Een bijkomend probleem waar de politiek nog niet over nagedacht lijkt te hebben is dat de mondkapjes in steeds grotere aantallen op straat lijken te belanden. Nederland Schoon en de Plastic Soup Foundation zijn dan ook onlangs een nationale campagne begonnen om deze millieuvervuiling tegen te gaan.

Weet jij in welke afvalbak het mondkapje hoort? Hoelang het duurt voordat een mondkapje in de natuur wordt afgebroken? En uit welk materiaal een mondkapje eigenlijk bestaat? Yara van Buuren zocht het voor je uit. Zij sprak met Dirk Groot, Nederlands zwerfafvalexpert en prikte tijdens een fietstochtje rondom Leiden een vuilniszak vol zwerfafval. En ja, tussen haar vondsten trof zij opvallend veel mondkapjes aan die achterbleven in onze leefomgeving en de natuur. Mondkapjes zijn als nieuw fenomeen zichtbaar in het grote geheel van zwerfafval dat je op straat kunt aantreffen. Daarmee zijn mondkapjes een van de vele problemen van de wegwerpmaatschappij geworden. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.