Het was het ongeluk met het hoogste aantal dode migranten op zee in 2020. In oktober verdronken minstens 140 van de 200 migranten op de overtocht van Senegal naar de Canarische Eilanden, toen hun boot door motorproblemen in brand vloog. Onder hen bevonden zich vooral jonge Senegalezen. Andere jongeren uit Senegal laten zich er niet door afschrikken: ze nemen steeds vaker deze levensgevaarlijke route naar Europa.

In Senegal heerste grote verslagenheid na het ongeluk. Jongeren organiseerden op sociale media een onofficiële dag van nationale rouw. “Een toekomst verdronken in de oceaan. Senegal treurt om haar jeugd”, was de boodschap die viraal ging. Maar de vastberadenheid onder jongeren in Senegal is groot. Ze vertrekken hoe dan ook naar Europa. De aantallen migranten op deze route over de Atlantische Oceaan nemen zelfs toe.

Tientallen opvarenden van de rampboot kwamen uit Pikine, een sloppenwijk in de stad Saint Louis aan de Noord-Senegalese kust. Ass Mbow (27) is een van de overlevenden uit Pikine. Hij wist dat de overtocht via de Atlantische Oceaan levensgevaarlijk was, maar had naar eigen zeggen geen keus. “Hier verandert helemaal niets. Als er ook maar een beetje hoop was, een beetje toekomst, zou ik blijven.” Mbow, opgeleid als bekleder van auto’s en meubels, heeft geen werk. En hij is geen uitzondering. Volgens de laatste cijfers van het Senegalese bureau voor de statistiek lag de werkloosheid in 2019 op 16.9 procent.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.