Hartklepleveranciers vermelden op grote schaal verkeerde maten op hun verpakkingen – wat gevolgen kan hebben voor patiënten. Een hartchirurg uit Groningen ervaart weerstand als hij de hartklepmisleiding aan de kaak stelt. Het werd een jarenlange eenzame strijd, waarbij de chirurg bij alle relevante Nederlandse instanties aanklopt, maar geen gehoor krijgt. Tweede Kamerlid Henk van Gerven van de SP stelt schriftelijk vragen aan het ministerie VWS.

De Nederlandse hartchirurg Tjark Ebels ontdekt in 2014 dat veel fabrikanten op de verpakking van hartkleppen de maat ervan foutief weergeven: de kleppen zijn kleiner dan vermeld. Het resultaat: hartchirurgen worden op het verkeerde been gezet. Voor patiënten kunnen de gevolgen desastreus zijn: ze houden klachten, moeten soms opnieuw worden geopereerd, of kunnen zelfs komen te overlijden.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.