Daar was hij dan. Oud-president Boris Tadic van Servië stapte woensdag 20 februari 2013 ongedwongen het cultureel universiteitscentrum van de UvA CREA in. Daar liep hij in het bruine café tussen de studenten, zonder zichtbare overdreven beveiliging. “We hebben een plek voor u gereserveerd, meneer Tadic”, wordt er gezegd bij de ontvangst. Daarmee werd de oude leunstoel in de hoek bedoeld. Tadic nam ontspannen plaats. Deze middag was voor vele geïnteresseerden een kans om de man die van 2004 tot 2012 president was van Servië, vragen te stellen.

De oud-president begon met een korte historische introductie die hij droog op las vanaf het papier dat voor hem lag. Het verhaal waarin Tadic benadrukt dat de landen van voormalig Joegoslavië nog steeds kampen met een negatief imago: die van de oorlog. Maar de Balkan heeft ook het imago van het gebied waar West en Oost samen komen en Europese normen en waarden vervagen. “Vandaag de dag realiseren we dat dit integratie is”, zegt Tadic.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.