Eritrese kerkgangers druppelen in serene witte kleding uit de oude, katholieke Augustinuskerk in Amsterdam-Zuid en verzamelen zich in de schaduw. Zoals iedere zaterdagochtend is de Tewahedo gemeente hier bijeen om samen te bidden, zingen en te luisteren naar uitleg van de bijbel. “We waren een vreedzame community”, zegt Brhane*. Toch sloten zij afgelopen jaar tijdelijk de kerkdeuren. Het bestuur werd op non-actief gesteld en de gemeenschap raakte tot op het bot verdeeld in kampen vóór en tegen het dictatoriale regime van Eritrea. De problemen waar Brhane ooit zijn thuisland voor ontvluchtte spelen nu in zijn kerk in Amsterdam-Zuid.

Tijdens de ochtenddienst komt de zon op. De eerste zonnestralen schijnen door het glas-in-lood. Teddy* legt uit dat ze in de Amsterdamse kerk nooit problemen hadden. Totdat twee jaar geleden het bestuur van de overkoepelende Eritrese orthodoxe kerk in Nederland, oftewel het subbisdom genoemd, zich met hen ging bemoeien. “Sinds hun komst is de kerk niet langer alleen een plek om samen het geloof te belijden, maar wordt er politiek bedreven en is er gedoe om geld”, verklaart hij.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.