Het syndroom van Down is in Oekraïne nog steeds een groot taboe. De Nederlandse Arenda Vasylenko heeft zelf een zoon met het Downsyndroom en woont in Oekraïne. Met haar man Andriy is ze een project gestart om kinderen met het Downsyndroom passend onderwijs te bieden. Een kleine stap in het doorbreken van een groot taboe. 

“Help je ons een sneeuwpop maken?”, vraagt een juf die een groepje dik ingepakte kinderen mee naar buiten heeft genomen om in de sneeuw te spelen. De kinderen bewegen speels om haar heen. Achter haar staat een enorm gebouw dat vroeger fungeerde als internaat, maar inmiddels is het een school voor kinderen die speciaal onderwijs nodig hebben. Helemaal achterin de school zijn twee klassen gehuisvest voor kinderen met een verstandelijke handicap: het initiatief van Arenda Vasylenko. Haar eigen zoon draait mee in een van de klassen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.