Arbeidsmigranten zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse economie. Alleen al in Twente wonen er naar schatting 12.000. Ter vergelijking, dat is een volledig gevuld Heracles voetbalstadion. Van de helft van hen is niet bekend waar zij wonen, blijkt uit onderzoek van de Provincie Overijssel. Door de gebrekkige registratie zijn arbeidsmigranten soms onvindbaar voor instanties. Naast dat hierdoor geen hulp geboden kan worden, levert het ook praktische problemen op. Zijn ze bijvoorbeeld wel opgeroepen voor een coronavaccinatie?

Gemeenten houden persoonsgegevens van hun burgers bij in de BRP, de Basisregistratie Personen. Ook arbeidsmigranten die langer dan vier maanden in Nederland verblijven moeten zich inschrijven in de gemeente waar zij woonachtig zijn. Uit onderzoek van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten onder leiding van Emile Roemer en uit dat van de Provincie Overijssel blijkt echter dat lang niet alle arbeidsmigranten met hun daadwerkelijke woonadres geregistreerd staan.  

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.