Maatschappelijk werk is een vakgebied dat zwaar te lijden heeft onder de economische crisis. Terwijl er op maatschappelijk werk bezuinigd wordt, zijn er meer mensen die hulp nodig hebben. Jonge maatschappelijk werkers zullen rekening moeten houden met een veranderde arbeidsmarkt en zwaarder werk. Gelukkig worden ze hier op voorbereid.

Het is niet zo makkelijk om maatschappelijk werk te definiëren. De International Federation of Social Workers beschrijft het werk als het aanmoedigen van sociale verandering, het probleemoplossend werken in relaties tussen mensen en het zelfverwezenlijken van de mensen om het algehele welzijn te verhogen. Maatschappelijk werk heeft betrekking op veel verschillende disciplines en gebruikt theorieën van de economie en sociologie tot de psychologie en filosofie. Het werk uit zich uiteindelijk het meest in hulpverlening. De populariteit van het vak is moeilijk te voorspellen, in 2009 was er in Engeland een tekort aan maatschappelijk werkers, daar social workers genoemd. Eén op de zeven posities bleef daar oningevuld.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.