In Nederland bestaan vier NGO’s met activiteiten in Kosovo. De vraag is of deze activiteiten werkelijk ergens toe leiden. Afgelopen december was Pieter Feith – Speciale vertegenwoordiger van de Europese Unie in Kosovo - aan het woord bij de Balkanborrel van IKV Pax Christi. Hij sprak over de situatie in het land en over het werk van de ‘European Union Rule of Law Mission’.

Om tot een antwoord te komen over het nut van de activiteiten in Kosovo is het belangrijk om kort de geschiedenis in te gaan. Servië en Kosovo hebben een ingewikkelde geschiedenis. Onder Joegoslavië hoorden de twee landen bij elkaar, maar in 1974 werd van Kosovo een autonome provincie gemaakt. In deze tijd was ongeveer 85 procent van de bevolking van Albanese afkomst, 10 procent Servisch en 5 procent van andere bevolkingsgroepen als bijvoorbeeld Roma’s. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.