Tijdens de Europese ministerraad voor visserij in december 2010 sloopten actievoerders van Greenpeace een enorm vissersschip uit protest tegen de overbevissing in Europa. De actievoerders wilden hiermee duidelijk maken dat de visquota die jaarlijks worden vastgesteld door de Europese ministers van Visserij drastisch omlaag moeten zodat de visstand in de Europese wateren de mogelijkheid krijgt te herstellen.  

Overbevissing is al jaren een probleem in Europa. Alarmerende berichten van milieuorganisaties over bedreigde en zelfs uitstervende vissoorten zijn dagelijkse kost. Volgens het Wereld Natuur Fonds zullen veel van de Europese visgebieden binnen 40 jaar vrijwel leeg zijn als er op de huidige manier wordt door gegaan. Dit zou niet alleen een ecologisch drama zijn, ook voor de Europese economie heeft overbevissing ingrijpende gevolgen. De lobby van milieuorganisaties om het probleem van overbevissing op de agenda te krijgen is gelukt, want zowel de Europese Commissie, als deskundigen in het veld en de milieuorganisaties zelf zijn het er over eens: het Europees Visserijbeleid moet veranderen. De EU is daarom begonnen met de hervorming van het huidige visserijbeleid, om de visindustrie op die manier te bewegen duurzamer te werk te gaan. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.