De angst voor het verdwijnen van de Nederlandse taal steekt al eeuwenlang regelmatig de kop op onder taalpuristen. Vroeger richtten ze hun pijlen op de invloed van de Franse taal, tegenwoordig zijn ze bang dat het Engels de nieuwe voertaal in Nederland wordt. Wat moet er veranderd worden volgens de puristen en is hun angst voor vreemde woorden wel gegrond? Een overzicht.

Prawn crackers, apple sauce, milk chocolate sprinkles en mixed nuts and raisins: bij de Albert Heijn kun je je boodschappenkar vullen met Engelse termen. Nederlandse taalpuristen maken zich druk om die toename van het Engels, en hebben in 2010 zelfs opgeroepen tot een boycot van de Albert Heijn. Het kabinet Balkenende-IV sloot zich in 2008 aan bij het streven van taalpuristen om het Nederlands beter te beschermen door onze taal op te nemen in de grondwet. De huidige premier, Mark Rutte lijkt minder waarde te hechten aan het Nederlandse taalgebruik. Hij doorspekt zijn toespraken met Engelse woorden als A1 voor het leger en heeft het over zijn gut feeling. Het verzoek van de stichting Taalverdediging om die Engelse termen achterwege te laten, noemt hij een tall order.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.