In een recent verschenen rapport van Artsen zonder Grenzen (AzG) ‘Humanitarian negotiations revealed, The MSF experience’ wordt belicht hoe deze organisatie opereert in conflictgebieden. De zelfstudie staat boordevol inhoudelijke beschrijvingen van complexe situaties, operaties en afwegingen, die duidelijk maken hoe weinig rechtlijnig humanitaire hulp is. AzG doet een boekje open over de werkelijke hantering van deze principes.

De president van de Franse sectie van AzG, Marie-Pierre Allié, ontkracht de illusie van humanitaire ‘onpartijdigheid, neutraliteit en onafhankelijkheid’ direct. Als AzG onderhandelt, is het eerder regel dan uitzondering dat tenminste één van de genoemde principes in het geding komt. Hoewel veel mensen denken dat een organisatie als AzG vooral technische afwegingen maakt (‘Wat is er nodig om hulp te kunnen bieden?’), hebben de afwegingen in werkelijkheid eerder een politieke en ethische aard (‘Kunnen wij onder de geboden condities hulp bieden, of zijn randvoorwaarden en normen zo beperkt dat we beter kunnen gaan?’). Terecht stelt haar collega David Rieff, onafhankelijk journalist, in de epiloog dat er nooit zoiets bestaan heeft als onpartijdige, onafhankelijke en neutrale hulp. Humanitaire principes in humanitaire hulp zijn meer mythe dan realiteit.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.