Nederland staat altijd vooraan wanneer het gaat om mensenrechten. Althans, dat is het beeld dat heerst. Maar klopt dat (nog) wel? Afgelopen 2 september zette Nederland een Somaliër gedwongen uit naar zijn land van herkomst. En meer uitzettingen naar de Somalische hoofdstad Mogadishu staan op de planning. Schendt Nederland hiermee internationale verdragen?

Somalië wordt jaar op jaar uitgeroepen tot het meest mislukte land ter wereld. De overheid van het Afrikaanse land heeft alleen een deel van Mogadishu onder controle, waaronder het vliegveld. De rest van het land is in handen van verschillende opstandige gewapende groeperingen. Al-Shabaab (‘de jeugd’) boekt hiervan de meeste successen. Deze streng islamitische groepering staat op de Amerikaanse lijst van terroristische organisaties en is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld de aanslagen in Kampala tijdens de finale van het WK voetbal 2010.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.