De Nederlandse vlag die vier jaar boven Kamp Holland wapperde, werd gestreken toen op 1 augustus 2010 officieel een einde kwam aan de Nederlandse missie in Uruzgan. Echter, het verhaal Afghanistan gaat verder. Intussen hebben de Westerse landen die de ontwikkeling van Afghanistan steunen, te maken met een stagnerende strategie – waarbij niet verloren maar ook niet gewonnen wordt – binnen een context van fundamentele problemen – zoals een disfunctionerende staat en twijfelachtige intenties van lokale machthebbers. Amerikaanse denkers stellen een uitweg voor.

Na de ineenstorting van het Talibanregime in 2001 diende de Afghaanse staat en overheid heropgebouwd te worden. In een politiek proces, bekend als het Bonn proces, werd een zeer centraal georiënteerde staat voorzien met veel macht voor de hoofdstad en weinig voor de lokale regio’s, provincies en districten. Deze situatie is steeds meer een papieren werkelijkheid geworden omdat het effectieve gezag van de Afghaanse overheid, gesteund door de Westerse militairen, in de praktijk ontbreekt. Hamid Karzai lijkt soms meer op de burgemeester van Kabul dan de president van Afghanistan. In veel gebieden is de Afghaanse overheid simpelweg niet de baas.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.