Waar in Nederland de universiteit studenten van harte aanmoedigt om ‘op Erasmus’ te gaan, zetten Poolse of Italiaanse studenten hun Erasmustijd liever niet op hun cv’s. In Nederland mag een uitwisselingssemester voor interesse en zelfstandigheid staan, in sommige andere landen staat Erasmus synoniem voor veel alcoholgebruik en studievertraging. Daarom proberen Poolse studenten het imago van een exchange-semester te verbeteren door het te verbinden met een sociale dimensie.

Al in 1988 ontstond het idee om studentenuitwisselingen tussen verschillende Europese lidstaten aan te moedigen. Ter gelegenheid van het 900-jarige bestaan van de oudste Europese universiteit, Bologna, tekenden de Rectores Magnifici van Europese universiteiten de Magna Charta Universitatum. Hierin pleitten ze voor het mogelijk maken om een gedeelte van de studie in het buitenland te volgen. Ze vernoemden dit programma naar de Nederlandse filosoof Erasmus, die bekend is om zijn vele reizen door Europa met het doel tot nieuwe inzichten te komen. Met het einde van het millennium in zicht, gingen de universiteiten ervan uit dat ontwikkelingen in de wetenschap een steeds grotere rol zouden spelen. Daarbij spraken ze de hoop uit dat hun actie ‘nationale overheden zou inspireren’.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.