De Poldermoskee, een initiatief van jonge Nederlandse moslims én niet-moslims, dreigde eind februari haar deuren te moeten sluiten. Reden was een te hoog opgelopen schuld waardoor het geduld van de eigenaar van het pand nu toch echt op was. De islamitische gemeenschap reageerde geschokt, want een moskee die moet sluiten is voor de gemeenschap ongehoord. Dat is ook de mening van Leyla Çakir, voorzitster van de moslimvrouwenorganisatie Al Nisa.

“Ik schrok ontzettend van dit nieuws”, vertelt Leyla. “Er is nog nooit een moskee gesloten en zeker een initiatief als de Poldermoskee moet gewoon blijven.” De Poldermoskee is een product van Nederlandse bodem en is opgericht door zowel moslims als niet-moslims. Een opvallende doelstelling is de brugfunctie die ze willen vervullen tussen deze twee groepen in de Nederlandse samenleving. Leyla noemt de Poldermoskee een voorloper op het gebied van integratie en debat in onze maatschappij. “Er is ontzettend veel gastvrijheid naar de verschillende geloofsbelevingen, waarbij de moskee een podium wil zijn voor diverse geluiden.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.