De opkomst van het internet biedt uitkomst. Twaalf jaar geleden besloot Steven Gan tot het oprichten van een internetkrant, de Malaysiakini. “In tegenstelling tot de printmedia is Malaysiakini een krant die mensen kunnen vertrouwen, een betrouwbare bron van informatie.”
In 1996 is in Maleisië het Multimedia Super Corridor project van start gegaan. Dit project moest het land stimuleren zich te ontwikkelen tot een moderne staat. De belangrijkste investeerder van het project stelde echter als voorwaarde dat de overheid zou beloven om geen censuur te voeren op het internet, zoals dat wel gebeurde in de geprinte media. De overheid had geen andere keus dan hiermee akkoord te gaan. En zo zag Steven Gan met collega Premesh Chandran de kans om Malaysiakini op te richten, een censuurvrije internetkrant. “De overheid verloor haar monopolie op de waarheid toen het internet kwam. Het internet is de enige democratische ruimte in Maleisië.”
Malaysiakini begon als een gratis website met enkele journalisten. Sindsdien is de krant uitgegroeid tot een grote organisatie met dertig redacteuren in dienst en tweehonderd getrainde burgerjournalisten. Om dit te kunnen bekostigen is de krant na een aantal jaren een abonnementdienst begonnen. Een maand toegang tot de artikelen kost ongeveer 3,80 euro. In 2011 werd er ongeveer 500.000 euro verdiend op deze manier. Volgens Gan is Malaysiakini wereldwijd één van de weinige online kranten die winst maakt met het verkopen van abonnementen.
LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS
Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.
Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.