Wat in 2001 begon als de Europese Grondwet, werd door weerstand vanuit verschillende lidstaten, waaronder Nederland, omgevormd tot het Verdrag van Lissabon. Op 1 december 2009 werd dit verdrag na een lange aanloop gesloten. De opluchting bij Europese leiders was groot, want dit verdrag vergroot de werkbaarheid, democratie en transparantie binnen de EU. Maar is die opluchting terecht? Wat bereikt het verdrag en wat verandert het voor de nabije toekomst? 

Dat de aanloop naar de daadwerkelijke ratificatie een slopend proces was, blijkt alleen al uit de duur ervan. Al in 2001 is in een Europese conventie gesproken over het ontwikkelen van een Europese Grondwet die “democratie en transparantie binnen de EU zou moeten vergroten”, zei de destijds Franse minister van Buitenlandse zaken d’Estaing. Maar met de Europese Grondwet liep het allerminst rooskleurig af. In 2005 stemden zowel het Franse als het Nederlandse volk per referendum overweldigend tegen de grondwet. In beide landen een unicum, aangezien de regering juist vóór was. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.