Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens gaat het Zwitserse verbod op het bouwen van minaretten nader onderzoeken. Mogelijk is het in strijd met Europese mensenrechtenverdragen. Maar is hier niet sprake van een symbool en gaat het daadwerkelijk om een toenemende angst voor de islam in heel Europa? 

De Zwitserse bevolking stemde afgelopen 29 november per referendum over het verbod op minaretten. De Zwitserse Volkspartij (SVP) stond aan de wieg van dit verbod en verklaarde tegen minaretten te zijn omdat deze als 'religieuze machtssymbolen' zouden werken. Een ruime meerderheid van de Zwitsers  (57,5 procent) stemde voor het verbod. SVP-Kamerlid Walter Wobmann verklaarde achteraf het behaalde succes “een stap in de goede richting tegen de islamisering” te vinden.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.