Het is voor de initiatiefnemers een droom die uitkomt: de oprichting van een eigen badmintonschool. Vorig jaar, op woensdag 31 augustus 2011, was de Badmintonschool Tiel een feit. Bijna een jaar later wordt er gesproken over uitbreiding. Wat maakt de BS Tiel tot een succes? En is zo’n initiatief in economisch slechte tijden wel levend te houden?

Onder de junioren van de badmintonclubs in Tiel en Culemborg was behoefte aan extra wedstrijdgerichte training. Kartrekkers Rohald Vermeulen en David Volmer, twee vrijwilligers van de Tielse badmintonclub Thiela, hebben dit signaal opgevangen en hebben zich geen moment bedacht. Zij zijn zo enthousiast en voortvarend aan de slag gegaan, dat nog geen vier maanden later de BS Tiel officieel geopend kon worden. “Een badmintonschool is altijd een wens geweest van Rohald”, vertelt manager David Volmer. “Toen wij rond maart 2011 vernamen dat er ook behoefte was onder de jongere spelers van onze eigen club BC Thiela, zijn we daar meteen op ingesprongen”.

De badmintonschool moest een regiofunctie bekleden. Om deelnemers te werven, zijn andere badmintonclubs in de omgeving benaderd. Vooral de clubs uit Culemborg en Leerdam waren enthousiast. Zo bestaat het zevenkoppige bestuur uit vrijwilligers uit Tiel en Leerdam. “Maar ook uit Druten, Geldermalsen en Ochten komen positieve geluiden. Zij hebben alleen nog niet allemaal spelers aangeleverd.”

Op 31 augustus 2011 werd de BS Tiel officieel geopend in Buren. Terugkijkend op het eerste jaar, kunnen de initiatiefnemers tevreden zijn. Voorzitter en hoofdtrainer Rohald Vermeulen legt uit: “We wilden een school voor de regio zijn die extra wedstrijdgerichte training zou aanbieden. Dat is gelukt. Er zijn in de hal in Buren het afgelopen seizoen 31 trainingen gegeven aan een groep van 10 spelers. Deze 10 spelers, vooral jongens en meisjes die actief zijn bij BC Thiela en BC Culemborg, zijn allemaal enthousiast. Daarnaast laten zij zien dat de school haar vruchten afwerpt. Bijna de hele groep heeft ontzettend goed gepresteerd op toernooien en is in verschillende categorieën eerste of tweede geworden. Daarnaast hebben twee speelsters aan de NJK (Nederlandse Jeugdkampioenschappen) meegedaan. Dat is toch iets om trots op te zijn.”

Persoonlijke aandacht
Badmintonscholen zijn niet uniek in Nederland. Wat de BS Tiel onderscheidt van de andere scholen, is de persoonlijke aandacht die, naast de spelers, ook aan de ouders wordt gegeven. De BS Tiel wil laagdrempelig blijven. Wordt een kind normaal gesproken bij wijze van spreken enkel bij een training afgeleverd en na een uur weer opgehaald; hier worden de ouders ook flink betrokken bij de bezigheden van hun kind. Zo wordt er drie keer per jaar met de ouders geëvalueerd. “Het gaat nog om kinderen. De eerste groep waarmee we zijn gestart, is tussen de 13 en 18 jaar. Dan is het belangrijk om de ouders erbij te betrekken. Nu we met een tweede groep van spelers tussen de 8 en 12 jaar gaan beginnen, wordt het contact met ouders nog wezenlijker. Bovendien zijn de spelers en de ouders onze reclame. Dat we zo gewaardeerd worden, is daarom alleen maar positief.”

En gewaardeerd worden ze. Juist die extra aandacht om de sport heen wordt als pluspunt ervaren. “Een groot compliment kwam van een ouder”, vertelt Vermeulen. “Hij zei dat zijn zoon erg tevreden en altijd vrolijk thuis kwam van de training. Hij heeft een tijdje extra aandacht nodig gehad en als hij dan thuis vertelt dat hij dat fijn vond, denk ik alleen maar dat we de goede weg zijn ingeslagen.” Naast trainen en presteren, staat dus ook plezier hebben hoog in het vaandel. Het feit dat alle tien spelers uit de groep volgend jaar weer terugkeren bij de BS Tiel, zegt genoeg.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.